Prevesco zet de standaard met uniflow

de revolutionaire innovatie in druppelafscheidingstechniek

onze rekentool

bereken zelf uw best passende Uniflow. Overzichtelijk, eenvoudig, volledig en wanneer het u uitkomt.

de rekengegevens zijn direct online beschikbaar en te downloaden in pdf formaat. Zo kunt u gemakkelijk verder met uw ontwerpprocces.

rekentool

ontdek de uniforme flow

scroll verder

De uniforme flow

Uniflow is de druppelafscheidingstechniek met een performance van 99,9% drooggas, toepasbaar met alle koudemiddelen. Het unieke ontwerp van de horizontale druppelafscheider zorgt voor een gelijkmatige stroomsnelheid van het te drogen gas.  Deze uniforme flow zorgt dat het gas écht droog wordt.

Lang baseerde de afscheidingstechniek zich op modellen met onzekerheden, gemiddelden en aannames bij het berekenen van het moment van afscheiding.

Lees meer over hoe de traditionele afscheidingstechniek werkt 

image

Druppels afscheiden

Een druppel is afgescheiden op het moment dat de druppel ‘het bad’ raakt.

Deze theorie gaat ervan uit dat een druppel onder invloed van de zwaartekracht valt met snelheid Ut. De valtijd wordt bepaald door de valhoogte, Hsep (Druppel valtijd= Hsep/Ut). De gassnelheid is Ug, de horizontale afstand die de druppel aflegt voordat deze door het vloeistofoppervlak wordt opgenomen is Lsep. (Druppelverblijftijd is Lsep/Ug.)

Op basis van deze formule zou je alle druppels uit het gas gehaald moeten hebben.

Lang baseerde de afscheidingstechniek zich op formules met onzekerheden, gemiddelden en aannames bij het berekenen van het moment van afscheiding. Formules die bovendien sterk afhankelijk zijn van de beperkingen aan het ontwerp, de omstandigheden en het gebruikte koudemiddel. Gevolg was dat het gas nooit droger werd dan 98%. Het resterende vochtpercentage ter grootte van een regenbui pleegt een voortdurende aanslag op de installatie. Voor een veilige werking moest een overkill aan extra zekerheden worden ingebouwd.

image

Wat doet uniflow anders

Onderzoek aan de conventionele druppelafscheidingstechniek leerde Prevesco dat een uniforme gasstroom noodzakelijk is voor een efficiënte druppelafscheiding. Daarbij is het belangrijk te weten hoe het retourgas zich over het gassegment verdeelt. Wij hebben een onderhoudsvrij verdeelmechanisme ontwikkeld dat zorgt voor een uniforme gasstroom. Hiermee verloopt de druppelafscheiding 100 maal efficiënter dan in de voorgaande druppelafscheiders. Dat betekent veel minder schadelijk vocht in de compressor én een betere compressie van het drogere gas. Een dubbel efficiëntie-voordeel.

rekentool

Conventionele techniek

Lang baseerde de afscheidingstechniek zich op modellen met onzekerheden, gemiddelden en aannames bij het berekenen van het moment van afscheiding. Modellen die bovendien sterk afhankelijk zijn van de beperkingen aan het ontwerp, de omstandigheden en het gebruikte koudemiddel. Gevolg was dat het gas nooit droger werd dan 98%. Het resterende vochtpercentage ter grootte van een regenbui pleegt een voortdurende aanslag op de installatie.

Iedere druppel die niet wordt afgescheiden is efficiëntie verlies. Inherent aan de kwaliteit van de compressor is vocht schadelijk. Daarbij: hoe droger het gas hoe beter de compressie.

rekentool

De verschillende toepassingen van uniflow

Uniflow-techniek komt uitstekend tot zijn recht in de industriële koeltechniek. Daardoor wordt Uniflow in de huidige praktijk met name toegepast bij pompsystemen en ligt de focus minder op koelsystemen op basis van directe expansie (DX). Of een koelsysteem sub- of transkritisch opereert heeft geen invloed op de goede prestatie van Uniflow. Bij de selectie van de goede maat Uniflow speelt de temperatuur vanzelfsprekend wel een rol.

 

Uniflow druppelafscheiding presteert hetzelfde met alle mogelijke koudemiddelen. Dit maakt de druppelafscheider geschikt voor verschillende toepassingen.

Uniflow kan worden toegepast als  pompvat, racevat, chiller, economiser en interkooler.

  • Pompsysteem
  • DX-systeem

Pompvat

De meest eenvoudige toepassing van Uniflow is als losse druppelafscheider, als pompvat. Voor deze toepassing is er een range van vaten met oplopende capaciteit. Het ontwerp van het vat is gestandaardiseerd. De best passende oplossing voor uw systeem berekent u eenvoudig met de rekentool op deze site. Druppelafscheiding met Uniflow levert 99,99% drooggas. Bij ieder koudemiddel.

rekentool

Racevat

De unieke Uniflow techniek maakt een hoge stroomsnelheid van het gas door de druppelafscheider mogelijk. Dat zorgt voor een hoge capaciteit in een relatief klein vat.  Bij afscheiding zonder buffervolume maakt u daar optimaal gebruik van. Uniflow als racevat is goed toe te passen bij uitbreiding van een bestaand koelsysteem of bij retrofit. De oude afscheider kan dienen als buffervat, een kleine Uniflow erbij gaat zorgen voor de ongekend efficiënte druppelafscheiding.

rekentool

Chiller

De Uniflow afscheidingstechniek laat zich goed combineren met platenwarmtewisselaars tot een chiller. Voor de Unilaval is het ontwerp van het vat aangepast in verband met de aansluiting op de warmtewisselaars. Hierbij hangt de afscheider naast of eventueel tussen meerdere platenwarmtewisselaars.

Deze bijzonder eenvoudig te regelen combinatie werkt met een uitzonderlijk lage koudemiddelvulling, heeft een lage bouwhoogte en kent een veel hogere deellast C.O.P van circa 7% omdat de wisselaar niet vol loopt.

UnlLaval is verkrijgbaar in de standaardmaten, maar ook grotere of aangepaste uitvoeringen zijn mogelijk.

rekentool

Cascade NH3/CO2

Bij ammoniak CO2 cascade systemen is Uniflow op twee plaatsen in te zetten en profiteert u zo dubbel van de zeer efficiënte druppelafscheiding in uw koelsysteem. Aan de NH3-zijde levert de chiller, zoals bijvoorbeeld de Unilaval, met Uniflow de beste prestaties, terwijl het systeem aan de CO2-zijde nogmaals profiteert van Uniflow in een eenvoudig pompvat. Via de rekentool op deze site berekent, selecteert en bestelt u beide opties net zo eenvoudig.

rekentool
overige toepassingen

economiser

ook als economiser komt Uniflow tot zijn recht. gebruik de efficiënte techniek voor een tweetrapsexpansie van het condensaat en de productie van echt druppelvrij flashgas dat zo naar de eco-poort van de schroefcompressor kan. gebruik de rekentool om de benodigde Uniflow snel en eenvoudig te berekenen, selecteren en aan te vragen.

rekentool

open flash intercooler

Uniflow kan ook dienen als open flash intercooler om het persgas van de lagedruk compressor af te koelen naar bijna de verzadigingstemperatuur en het condensaat van de condensor in twee trappen te laten ontspannen. en natuurlijk om de damp druppelvrij toe te voeren aan de hogedruk compressor. gebruik de rekentool om de benodigde Uniflow snel en eenvoudig te berekenen, selecteren en aan te vragen.

rekentool

DX-systeem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce vel efficitur est. Maecenas a velit tristique, malesuada metus sagittis, sagittis nunc. Fusce facilisis ex orci, ac bibendum orci commodo at. Fusce non nibh nisl. Ut ultricies magna ultrices turpis cursus laoreet. Nulla ante lacus, pellentesque dapibus mauris id, vehicula ultricies metus. In hac habitasse platea dictumst. Mauris auctor interdum arcu, a dignissim turpis elementum vitae. Mauris a libero ante. Fusce dictum fringilla hendrerit.

rekentool

samenwerkingen

Uniflow gelooft in de kracht van samenwerking. de goede prestatie, standaardisatie en serieproductie zijn voordelen die Uniflow op zichzelf al heeft, maar die des te beter tot hun recht komen als ze naadloos aansluiten op de systemen van onze samenwerkingpartners. samenwerking met Alfa Laval Benelux en ECR heeft dit reeds bewezen. ziet u ook mogelijkheden voor samenwerking met Uniflow? daar denken wij graag over mee. neem gerust contact op met ad@uniflow.nl

Alfa Laval

Samenwerking tussen Uniflow en Alfa Laval Benelux leidde tot een supercompacte chiller. De aankoop van dit product loopt via Alfa Laval, die ook de platenwarmtewisselaars maakt. Wij maken de Uniflow en assembleren en controleren het eindproduct. Als afnemer hoeft u enkel de flensconnecties nog aan te bouten.

Alfa Laval Benelux
Frank Rijsdijk
+31 (0)76 579 1200
frank.rijsdijk@alfalaval.com

ECR

De standaard koelunits van ECR bevatten altijd Uniflow druppelafscheiding. Wilt u dus een complete unit in plaats van deze zelf opbouwen uit losse componenten, maar wél Uniflow? Dan zijn ECR units met gegarandeerd ´Uniflow inside´ een goede keuze.

ECR NL
Michel Gouw
+31 (0)6 13174223
mgouw@ecr-nederland.nl

Updates

Over uniflow

Uniflow is een technologie ontwikkeld door Prevesco B.V. met Johan Dijkstra als initiatiefnemer. In 2009 zijn we deze ontwikkeling gestart en brachten Uniflow in 2012 op de markt (NL).

2003

Op 5 februari 2003 koopt J. Dijkstra Prevesco BV van GEA Grasso.

2008

We bouwen een nieuw bedrijfspand in Waalwijk.

2009

Prevesco initieert de ontwikkeling van de Uniflow druppelafscheidingstechniek. Samen met productontwikkelaar Titus Bartholomeus van Thermass Innovations in Sittard start Dijkstra met theoretisch onderzoek naar horizontale druppelafscheiding.

2011

bouw en test van het eerste prototype van Uniflow. Met een ook voor Prevesco verbluffend resultaat van 99,99% drooggas. tijd om dit concept met spoed verder te ontwikkelen naar standaardisatie van het ontwerp en de online rekentool.

2012

lancering Uniflow op de Nederlandse markt van industriële koeltechniek in februari. eerste demonstraties van de productprestatie met het prototype bij Prevesco in Waalwijk, The Netherlands.

2013

anouk Dijkstra start in het bedrijf met als doel het bedrijf over te nemen van haar vader. Alfa Laval Benelux haakt aan bij het Uniflow concept. Alfa Laval wil Uniflow combineren met zijn warmtewisselaar. prevesco ontwerpt een tweede gestandaardiseerd ontwerp van Uniflow: Unilaval.

2014

de eerste order. IBK Airconditioning en Koudetechniek bestelt in opdracht van Heineken twee Uniflow afscheiders voor toepassing in een fabriek in Myanmar. Uniflow blijkt in de praktijk net zo goed te werken als het prototype.

2016

de verkoop van Uniflow komt op gang en Anouk wordt aangesteld als directeur.

2017

anouk Dijkstra koopt de aandelen van Johan en wordt de nieuwe eigenaar van Prevesco BV. serieproductie vindt vanaf nu plaats nabij de afzetmarkten in Azië en Europa. de productievestiging in Waalwijk wordt afgestoten en de hoofdvestiging verplaatst naar Amsterdam.

2018

prevesco bv bestaat 15 jaar als familiebedrijf. geavanceerde druppel-analyse maakt een verdere ontwikkeling van Uniflow mogelijk. een eerste spin-off van de Uniflow druppelafscheidingstechniek dient zich aan. de afzetmarkt breidt zich uit naar Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Contact

Bel ons voor een afspraak, wij houden kantoor in Amsterdam.

info@uniflow.nl
+31 6 20 15 11 57